dimarts, de maig 16, 2006

 

Les condicions d’ETA

Les condicions d'ETA

 

Aquest cap de Setmana ETA ha manifestat amb claredat quines són les seves condicions per deixar les armes: autodeterminació i Navarra. Hi diuen amb absoluta precisió al diari Gara i no es tracta de cap manipulació interessada per part de tercers. Són els propis terroristes els que fixen les seves exigències.

 

El govern socialista ens havia dit que a la negociació amb els terroristes només es parlaria dels aspectes humanitaris del procés de liquidació d'ETA: el tractament penitenciari i judicial per un costat, i la reincorporació a la societat –des del punt de vista professional i econòmic- d'una gent acostumada a viure en la il·legalitat (circumstància que sempre comporta el risc de convertir una part dels terroristes en delinqüents ordinaris, com ha passat a Irlanda del Nord).  És el que s'ha anomenat les condicions materials de la reconversió de la indústria del terror que és ETA.

 

El drama és que ETA no vol només tenir una sortida humanitària pels seus membres. El que vol és aconseguir que els Estats de França i d'Espanya –en contradicció amb les seves respectives constitucions i amb la voluntat majoritària del poble francès i espanyol- acceptin els objectius polítics d'ETA com a part del procés de negociació.

 

La possibilitat pel que fa a la part francesa és igual a zero. França es fot del que pugui dir o fer ETA. I si els etarres fan alguna cosa que molesti als francesos descobriran que la vella democràcia republicana és especialista en afrontar aquestes situacions per la via expeditiva (com poden explicar els nacionalistes corsos).

 

El problema està en la permanent ambigüitat de les postures dels socialistes, que han passat de dir que "los españoles se merecen un gobierno que les diga la verdad" a afirmar ara que "el gobierno no comenta las opiniones de ETA". De fet això és fals, comenta les opinions que li són favorables.

 

El Govern ha afirmat en el passat –en diverses ocasions i en seu parlamentària- que no hi havia cap negociació amb ETA. S'ha descobert que aquestes negociacions existien. Per què hem de creure al President Rodríguez quan es compromet davant de Rajoy que no hi ha cap compromís amb ETA?. Ara ETA demana que el Govern compleixi els seus compromisos.

 

El Govern socialista segueix afirmant que pot acabar ETA sense cap concessió política. Afirma que ETA no actua de forma violent –encara que segueix fent xantatge a empresaris bascos i navarresos perquè "la lluita d'alliberament continua" i "tenen "necessitats, incloses les econòmiques". Els informes del Ministeri de l'Interior francès parlen d'una reorganització dels comandos operatius (amb més de 100 reclutes) i de la logística de finançament i armament.

 

Però el Govern segueix pensant que tot pel bon camí. I el nostre President és un home honorable. Mai podria pensar-se d'ell que mentiria als espanyols només per guanyar les properes eleccions generals. No ens podem imaginar que intenti manipular l'esperança de la immensa majoria d'espanyols que volem acabar amb el terrorisme sense posar en joc la nostra convivència democràtica. Perquè si fos així, potser caldria aplica al president Rodríguez una bona dosi de la seva pròpia medecina.
 

This page is powered by Blogger. Isn't yours?