dilluns, de juliol 17, 2006

 

Una oportunitat pel Líban

Una oportunitat pel Líban

És fàcil preguntar-se des de la comoditat de viure en un país occidental si les accions israelianes al Líban són adients per garantir el seu dret a la legítima defensa. Els occidentals ens indignem per les accions militars d'Israel, sense adonar-nos que les imatges que rebem dels mitjans de comunicació no són neutres, sinó que ignoren o minimitzen un fet que té pocs precedents històrics. Un grup terrorista –Hezbulà- que forma part d'un Govern legítim i democràtic es dedica a llançar atacs a Israel, sense que ni el Govern libanès ni les seves forces armades o de seguretat facin res per garantir la seguretat de les fronteres i els seus compromisos derivats dels acords internacionals pels quals les forces israelianes varen abandonar el Líban.

Què faria qualsevol altre Estat si des d'un Estat veí es llancessin atacs terroristes per part d'un grup que forma part del Govern d'aquest Estat veí?. Imaginem que des del Marroc, un grup terrorista que formés part del Govern marroquí, ataqués a les forces armades o de seguretat espanyoles a Ceuta i Melilla o a les Illes Canàries?.

Les forces democràtiques libaneses porten molt de temps lluitant per alliberar-se de la hegemonia siriana, des de l'assassinat del primer ministre Rafiq al-Hariri. Els sirians retirat la major part de les seves forces d'ocupació, tot i que mantenen dos instruments de control: els seus serveis secrets i les milícies chiites; les mateixes milícies chiites que han provocat amb els seus atacs terroristes aquest conflicte militar.

Israel i els països occidentals tenen una oportunitat per alliberar el Líban dels terroristes islamistes i dels seus aliats sirians. Sense cap dubte, la solució ideal no seria una acció unilateral d'Israel, sinó una operació de les Nacions Unides –sota el liderat de França i dels Estats Units per alliberar el Líban. Cal recordar que els francesos, tot i condemnar les operacions israelianes, han defensat l'alliberament del Líban de l'imperialisme sirià. En tot cas, en la mesura en que les Nacions Unides no són capaces d'actuar amb la fermesa necessària enfront dels sirians i dels seus aliats terroristes, les actuacions militars israelianes són –per desgràcia- un mal menor. Sigui per un camí o per l'altra, la derrota dels sirians i dels terroristes islàmics podria obrir les portes a la recuperació de l'autogovern ple pels propis libanesos.

laveudecatalunya@gmail.com


This page is powered by Blogger. Isn't yours?