dimecres, de novembre 29, 2006

 

El vídeo del PSOE

El vídeo del PSOE

 

He vist dues vegades el recent vídeo del PSOE sobre la treva d'ETA sota el Govern del PP. El que diu aqu est vídeo és que el Partit Popular va intentar que ETA abandonés la violència sense cap compensació política. Només es plantejava generositat en el tractament penal i en la futura incorporació dels terrorist es a la societat democràtica. Però exigint l'acceptació per part dels terroristes de les regles del joc democràtic, fonamentades en l'actual marc constitucional. Com és conegut, els terroristes no varen acceptar aquesta proposta i varen optar per tornar a matar.

 

El Partit Popular –això no ho diu el vídeo- va deixar sempre molt clar que no entraria en negociacions polítiques per acabar amb el terrorisme. I és va oposar –juntament amb el PSOE- al Pacte de Lizarra, que era l'expressió d'una aliança entre els nacionalist es bascos i els terroristes per promoure un procés d'autodeterminació. Cal recordar, a més a més, cosa que tampoc es menta el vídeo socialista, que ETA es considera traïda pels nacionalistes bascos, que no porten a terme els compromisos de ruptura de l'ordre constitucional que havien pactat amb els terrorist es. La fermesa del pacte constitucional PP-PSOE va fer veure als nacionalistes bascos la inviabilitat de intentar forçar un trencament de la Constitució, sense provocar una ruptura de l es pròpies institucions autonòmiques. Una ruptura a la que l'Estat democràtic espanyol hauria contestat amb les armes de l'Estat de Dret. Una situació sense sortida que els propis nacionalist es bascos no volien.

 

Ara hi ha una diferència substancial, que els socialistes ignoren al seu vídeo: l'experiència de l es anteriors negociacions amb ETA. Cal recordar –i això també ho silencien- que els actes de violència urbana i l es extorsions als empresaris a Espanya i el robatori d'armes, cotxes , matrícul es i explosius a França, indicaven que ETA es preparava per trencar la treva. Ho feia perquè era conscient que el Govern espanyol no abandonaria el seu jurament de lleialtat a la Constitució.

 

Ara ens trobem amb la mateixa situació. Però amb un Govern socialista que ha deixat entreveure que es tà disposat a fer conc essions polítiques als nacionalistes per afavorir la fi del terrorisme. I això és el que provoca ara la reacció social en contra de l es negociacions, que no es donava en l'anterior treva. No és el mateix demanar lleialtat per negociar amb els terrorist es la seva integració generosa en l'Espanya democràtica, que demanar complicitat amb unes negociacions sense límits. Negociacions que venen acompanyad es per un tracte preferencial envers Batasuna, que ara, a diferència de l'anterior treva, és una organització declarada criminal pels Tribunals de Justícia.

 

Possiblement el que estan fent els socialistes és preparar el camí per justificar-se davant dels espanyol pel cas que la treva es trenqués. Al seu vídeo venen a dir que si la treva fracassa no serà per la seva culpa, sinó per culpa dels terrorist es. Certament, si els terroristes tornen a matar, només ells seran responsabl es dels seus crims. Però no es pot amagar que el Govern de Zapatero ha trencat els consensos constitucionals –cosa que no va fer el PSOE d'Almunia- per intentar intercanviar la fi del terrorisme per un canvi en el model constitucional espanyol. I això no té res a veure amb el que va fer Aznar.

 

laveudecatalunya@gmail.com



--
laveudecatalunya@gmail.com

This page is powered by Blogger. Isn't yours?