diumenge, d’abril 08, 2007

 

La legalització dels crèdits Montilla (viernes)

La legalització dels crèdits Montilla

 

Si no passa res de nou, els aliats d'esquerres –amb ERC al front- donaran llum verda perquè el PSOE reformi la llei de finançament de partits en el sentit d'acceptar la condonació de deutes bancàries per entitats financeres als partits, inclosos els deutes amb caixes d'estalvi on aquests mateixos partits tenen un protagonisme clau a l'hora d'escollir les seves direccions. A canvi de la legalització dels anomenats crèdits Montilla –per la condonació de deutes milionaris del PSC amb La Caixa- ERC aconsegueix la legalització de la seva praxis de cobrar les qüotes als militants i càrrecs en nom del partit però a càrrec de les fundacions afins, atès que es consideren part del mateix entramat dels partits.

 

Més encara, aquestes fundacions tindran la possibilitat de rebre diners dels constructors i contractistes públics, cosa que encara seguirà vetat als partits; però l'evidència és que –a la vista de la realitat- s'ha obert la veda perquè els partits rebin –via fundacions- tot tipus de compensacions financeres pels serveis prestats als interessos creats.

 

En teoria la informació d'aquest finançament serà revisada pel Tribunal de Comptes. El petit detall, a diferència del que passa als Estats Units, és que els ciutadans normals no tindran coneixement de la identitat dels donants ni de les quantitat donades, ni als partits ni a les fundacions. Aquesta informació la coneixerà el Tribunal de Comptes, a efectes de controlar les limitacions legals. Però això no és la transparència democràtica exigible; només és una mínima garantia de compliment de la legalitat.

 

La bona notícia pels militants dels partits és que podran desgravar el que paguen als partits. Fins ara només desgravaven els que pagaven aquestes quantitats –en els cas dels impostos polítics obligatoris- via fundació; cosa que, fins on jo sé, només passava al territori espanyol amb ERC.  La mala notícia pel conjunt dels ciutadans és que, si no hi ha modificacions en els projectes socialistes, les dades del finançament dels partits seguiran sent una matèria obscura i gens transparent.

 

La única cosa positiva del projecte socialista és la desaparició de l'anonimat de les aportacions privades, però això és molt menys del que exigeix la regulació federal nord-americana de finançament dels partits i de les campanyes electorals. Encara estem molt lluny de tenir una democràcia avançada i sòlida com són els Estats Units. Perquè hem optat per una democràcia de partits més que no pas per una democràcia de persones lliures.

 

laveudecatalunya@gmail.com


This page is powered by Blogger. Isn't yours?