dijous, d’agost 24, 2006

 

La derrota progressista a Mèxic

La derrota progressista a Mèxic

Des de la seva ajustada derrota a les eleccions presidencials del 2 de juliol, el candidat de les esquerres, Andrés Manuel López Obrador està intentant evitar la proclamació de la victòria conservadora, amb denúncies de frau i mobilitzacions dels seus seguidors.

López Obrador va presentar les seves denúncies contra el candidat conservador i el PAN davant del Institut Electoral Federal. L'autoritat electoral només va acceptar una part de les seves al·legacions, considerant que les demandes d'un nou recompte vot per vot de totes les urnes no s'ajusta a la legislació electoral mexicana –molt semblant en aquesta matèria a l'espanyola- .

Arran aquesta derrota legal López Obrador ha llançat als seus seguidors a una campanya de resistència civil a Ciutat de Mèxic, Cuernavaca, Queretaro, Toluca i Pachuca, amb bloquejos sivre empreses estrangeres, la borsa de Mèxic i el Congrés Federal. Les protestes varen ser pacífiques al principi, però la tensió ha provocat enfrontaments violents amb les forces de seguretat federals, amb resultat de morts i ferits.

Hi ha una coincidència majoritària a la premsa mexicana sobre la victòria del PAN i del seu candidat Felipe Calderon. Però alhora hi ha la creença que López Obragon no acceptarà la derrota. Hi ha precedents. No va assumir la derrota democràticament quan va perdre les eleccions a Governador de l'Estat de Tabasco al 1994. Va intentar mobilitzar als seus votants i quan les mobilitzacions varen fracassar va bloquejar amb els seus seguidors més fidels les instal·lacions petrolíferes a Tabasco per varis mesos.

Ara sembla que López Obrador aposta per la mateixa formula. No reconèixer el resultat de les eleccions i intentar guanyar al carrer el que ha perdut a les urnes. I una vegada més, la seva estratègia comença a fer aigües. Va començar amb 1 milió de seguidors a Ciutat de Mèxic al principi de la campanya, però cap a finals d'agost no arriba a aplegar ni 10.000 seguidors.

Però encara que mantingui un nucli dur de seguidors, López Obrador s'està quedant aïllat. La dreta (PAN) i el centre (PRI) comencen a plantejar-se fórmules de coalició parlamentària o de Govern, per garantir la gobernabilitat de Mèxic. I a més a més, els dirigents del PRD comencen a distanciar-se de l'estratègia de López Obrador.

La partida ha terminat, encara que López Obrador no ho vulgui reconèixer.

laveudecatalunya@gmail.com


This page is powered by Blogger. Isn't yours?