dimecres, de febrer 14, 2007

 

Una alternativa a Guantanamo

Una alternativa a Guantanamo

 

Els bons europeus occidentals –inclosa bona part de la dreta europea- creuen que Guantanamo és quelcom inadmissible que posa als Estats Units fora de dret internacional. Certament, Guantánamo és quelcom anòmal i irregular. Però el problema de fons és reconèixer que les accions del terrorisme internacional islàmic han trencat les regles del joc de la guerra.

 

Davant del terrorisme islamista la comunitat internacional hauria de revisar les categories jurídiques del dret de guerra, per adaptar les normes a l'existència d'uns combatents que ni són regulars, ni són militars, ni es troben sota l'autoritat de cap Estat reconegut.

 

Per altra banda, cal recordar que malgrat totes les incerteses legals, el tractament dels presoners radicals islamistes a Guantánamo és molt millor que el que reben a molts països no occidentals.

 

Potser no és una solució perfecte, però és possible que amb un terrorisme que no té límits en la seva capacitat de destrucció no hi hagi solucions dins del marc del dret de guerra convencional. I això és molt perillós. Perquè si bé no ens podem permetre el luxe d'alliberar a unes persones tant perilloses com poden ser els terroristes islàmics, tampoc podem oblidar que una vegada hem superar les limitacions formals del dret de guerra, entrem en un camí molt perillós. Perillós perquè després és molt difícil restablir la normalitat.

 

Tanmateix hi ha una certa hipocresia en uns europeus que mai han dit res, per exemple, del "tractament especial" amb que els alemanys varen resoldre el problema de la Baader Meinhoff en Alemania. No imagino al Parlament Europeu demanant una investigació sobre aquests fets històrics. Potser seria bo recordar allò de que qui estigui lliure de culpa que llanci la primera pedra.

 

Malgrat els inconvenients morals i jurídics de Guantánamo, que no es poden ignorar, a diferència de tants i tants centres de detenció que existeixen en els països no occidentals, una bona part dels detinguts ha estat alliberada: de 770 detinguts, 315 han estat alliberats.

 

Certament això pot també servir per criticar als nord-americans per detenir de forma il·legal a innocents. El problema torna a ser el mateix: fins a on estem disposats a arribar per defensar-nos d'un nou terrorisme que està disposat a fer carnisseries sense precedents. Potser els europeus creiem encara que és possible tractar als sospitosos d'aquest nou terrorisme com si es tractés d'un problema policial ordinari. Els nord-americans creuen que aquest nou terrorisme té una altra naturalesa i que enfront dels riscos que genera és legítim fer coses que, des del punt de vista de la legalitat ordinària, són inadmissibles.

La canceller alemanta Angela Merkel va afirmar en Der Spiegel que "una institució com Guantánamo en la seva forma actual no pot ni ha d'existir a llarg termini. Tenim que trobar formes diferents de tractar amb els presoners".

 

Té raó. Però quines formes, atès que el dret internacional de guerra ha quedat desbordat per la naturalesa del nou terrorisme islàmic?. Potser és hora de plantejar una revisió de les convencions internacionals de guerra. Una revisió que permeti garantir alhora els drets fonamentals dels presoners i les màximes garanties de seguretat enfront d'uns terroristes que, a diferència del terrorisme tradicional, no té cap inconvenient en matar a centenars i milers de persones en atacs indiscriminats.

 

laveudecatalunya@gmail.com

 


This page is powered by Blogger. Isn't yours?