dilluns, de setembre 11, 2006

 

Necessitem energia nuclear

Necessitem energia nuclear

Tot i que a Espanya el debat passa força desapercebut, al conjunt de la Unió Europa s'està obrint pas la convicció que necessitem l'energia nuclear per garantir la generació d'electricitat de forma competitiva, reduint els riscos de la dependència estratègia dels països exportadors de petroli o gas natural. El Comissionat de l'Energia de la UE, Andris Piebalgs, va recordar el 23 d'agost que el poder nuclear ens pot ajudar a reduir les emissions en línia amb els nostres compromisos al Protocol de Kyoto.

El gas natural havia estat i encara és la principal font alternativa al petroli, sobre tot des de l'embargament àrab del 1973. També és una alternativa al carbó, afectat per les reduccions de les emissions establertes a Kyoto. El problema radica en la dependència que tenim de Rússia, que exporta el 40% del gas natural que importem a la UE. Aquesta dependència permetria al Kremlin utilitzar el gas natural com arma estratègica per condicionar la UE.

Les opcions són limitades, costoses i exigeixen molt de temps per portar-se a terme. La diversificació de les importacions de gas natural passaria per millorar la capacitat de producció de Líbia –donat que no és possible incrementar la producció de les reserves del Mar del Nord o d'Algèria- . A més d'exigir inversions, significa posar-se en mans de la dictadura líbia. L'opció de rebre gas natural liquat –que permetria importar gas sense necessitat de gaseoductes- requereix fortes inversions. Actualment disposen d'aquestes instal·lacions Bèlgica, França, Grècia, Itàlia, Portugal, UK i Espanya, i s'estan construint instal·lacions a Alemanya i Polònia.

Però el gas natural té les seves limitacions i, a més a més, resulta afectada per les exigències del Protocol de Kyotto. Això és el que ha forçat a obrir de nou el debat sobre l'energia nuclear, que és una mena de tabu a Europa des dels accidents de Three Mile Island al 1979 i de Chernobyl al 1986.

Cal tenir en compte que el combustible per les plantes nuclears es pot aconseguir de països occidentals, el que suposa evitar la dependència geopolítica de les altres fonts d'energia.

Els nous reactors són molt més segurs i ens permeten aconseguir energia amb un menor cost –tant econòmic com ambiental- . Si Europa decideix apostar per l'energia nuclear, tindria poc sentit tancar-nos a Espanya a aquesta opció. Hem de començar a debatre aquest tema sense complexos ni prejudicis.

laveudecatalunya@gmail.com


This page is powered by Blogger. Isn't yours?