dilluns, d’abril 30, 2007

 

Els sous de Rajoy i ZP.

Els sous de Rajoy i ZP.

 

Rajoy ha explicat el que guanya entre el seu sou com a parlamentari i el seu sou com a líder del PP. ZP només ha explicat el que cobra com a President del Govern. No ha explicat el que li paga el PSOE com a Secretari General. Com tampoc coneixem el que deixa de pagar, en la mesura en que bona part de les seves despeses habituals estan assumides per les despeses de representació de La Moncloa. Posats a comparar caldria comparar totes les qüantitats.

 

Però el que no s'ha explicat és el lucre cessant. M'explico. Rajoy és Registrador de la Propietat per oposició. El sou d'un registrador de la propietat és molt superior al que cobra actualment el líder del PP. Cal recordar que és un treball que exigeix aprovar una oposició molt dura, similar en temari i dificultat a les oposicions a Notari.

 

No conec en detall quan cobren els registradors de la propietat, però sembla que no és infreqüent que guanyin líquides una mitjana de 600.000 euros a l'any; xifra que pot variar en funció de la ubicació i de la quantitat i el valor de les operacions on intervenen. Ara Rajoy guanya 9000 euros al mes. Suposem que això es multiplica per 14 pagues: 128.000 euros. Un sou molt superior a la mitjana del conjunt dels espanyols, però molt inferior al que guanyaria com a Registrador de la Propietat.

 

Ara parlem de ZP. Fora de la seva condició de diputat, la seva trajectòria professional ha estat ser professor contractat de dret constitucional. Quan guanya un professor ajudant en una universitat pública? Tenim les dades que va publicar El País al 2006:   "El salario base bruto (sin antigüedad ni méritos de investigación) de un profesor titular de universidad en España es de 31.400 euros al año, incluyendo las pagas extras". A això s'hem d'afegir els complements.   Aquests complements varien segons les comunitats autònomes: "en Extremadura un docente puede percibir hasta 1.800 euros al año por ese concepto, mientras en La Rioja la cuantía máxima alcanza los 11.700, y en el País Vasco y Navarra, los 10.500".

 

Però hem de tenir en compte que ZP només fou professor ajudant. Això vol dir que guanyava menys d'aquestes xifres. Les xifres que tinc són del 2006: no arriben als 30.000 euros a l'any en els millors dels casos. El que vol dir que ZP com a President –sense comptar altres remuneracions i privilegis- guanya com a mínim- 2,5 vegades més que com a professor.

 

Per ZP la política és un bon negoci. Per Rajoy és un exercici de generositat,

 

laveudecatalunya@gmail.com


This page is powered by Blogger. Isn't yours?