diumenge, de maig 27, 2007

 

No ens mereixem aquests polítics

No ens mereixem aquests polítics

 

Barcelona ha tornat a guanyar el record d'abstenció a Catalunya i a tota Espanya. Hores d'ara, quan escric aquest article, encara no conec quin serà el resultat de les eleccions. Però el que és evident és que la ciutadania a preferit el sol i la platja al petit esforç de dedicar uns pocs minuts a dipositar el seu vot.

 

L'opció més votada –encara que sigui per defecte- ha estat l'abstenció. Si sumem a l'abstenció els vots nuls i en blanc, haurem de reconèixer que tenim un problema. Un problema que afecta a tots els partits, per molt que uns hagin sortit més ben parats que altres. La qüestió de fons no és a qui a beneficiat l'abstenció, sinó el fet que l'abstenció estructural a Catalunya creix elecció darrera elecció.

 

Tots els polítics parlen molt del mal de l'abstenció. Parlen molt del valor de la participació. Però és evident que per una majoria de ciutadans les raons dels polítics són insuficients per sacrificar uns minuts de la seva vida anant a votar. Potser ja no es creuen res del que diuen. Han arribat a la conclusió que tots els polítics són iguals i que tots diuen les mateixes mentides, encara que amb diferents colors.

 

Aquesta és una assignatura pendent de la democràcia a Catalunya. Els remeis per afrontar-la són molt durs pels polítics. Comporten canviar la cultura política i els models de partit, les formes habituals d'entendre el poder i de funcionar els polítics entre ells i en relació amb els ciutadans. No és només un problema de canviar les lleis electorals; cal canviar els propis partits, i si canviem els partits el que segurament canviarem són als polítics que avui tenim. Com el suïcidi no és una temptació natural d'una classe política és evident que es resistiran tot el que puguin a perdre el modus videndi de la democràcia orgànica dominants als nostres partits.

 

Certament la democràcia de partits és millor que qualsevol no democràcia. Però això no exclou que pugem somniar amb una democràcia més avançada, on el poder realment estigui en mans dels ciutadans i no pas dels aparells dels partits.

 

laveudecatalunya@gmail.com


This page is powered by Blogger. Isn't yours?