dijous, de gener 11, 2007

 

Enquestes manipulades

Enques tes manipulad es

 

Llegint el darrer butlletí de la Fundació Catalunya Oberta (http://www.catalunyaoberta.net ) veig que novament l'Ajuntament de Barcelona juga amb els seus baròmetres per enganyar els ciutadans. Deixant de banda el fet d'anunciar els r esultats en la darrera setmana del Nadal –poc abans de la diada de Reis- no deixa de ser curiós la negativa sistemàtica del govern Tripartit municipal a ajustar l es mostres dels seus estudis a la realitat electoral de la ciutat.

 

Les mostres ofereixen una d esviació sistemàtica en el record de vot, que afavoreix als socialistes, a ERC i a IC i que perjudica al PP. Els membres de la mostra -800 persones- que afirmen han votat al Tripartit representen el 41% quan en realitat només van ser el 34,3. El cas del PP és el mateix en direcció contrària: el PP té 7 regidors i és la tercera força a l'Ajuntament, frec a frec amb CiU que té 9. Segons la mostra el PP fou la força menys votada entre l es que han tret representació a les darreres eleccions municipals.  Altra manipulació és la  sobrerepresentació dels votants de més de 65 anys –on els socialist es tenen uns millors resultats electorals- .  

 

Catalunya Oberta denúncia que els majors de 65 anys representen al voltant del 25% dels 800 membr es de la mostra, en tant que en realitat només representen 1/5 part de la població barcelonina. En aques t cas, crec que no hi ha manipulació, perquè els analistes de Catalunya Oberta obliden que les enqu estes sobre record de vot només poden tenir com a referència els ciutadans amb dret de vot. Atès que els immigrants –legals o no- acostumen a ser molt més jov es que la mitjana de la població –no hi ha molts d'ells que tinguin més de 65 anys- té una certa lògica que la mostra doni més pes als majors de 65 anys que el que tenen en el conjunt de la població resident, perquè el que compte és el pes que tenen els majors de 65 anys entre els barcelonins amb dret de vot.

 

El que no es pot negar és que les enqu estes que fa l'Ajuntament –com totes les que fa el CEO a la Generalitat- , en la m esura que no incorporen quotes per record de vot, afavoreixen a certs partits i perjudiquen a altres . I això és una decisió tècnica que té efectes polítics. Potser és hora de regular per llei les enqu estes i exigir que totes les enques tes fetes per les administracions públiques o finançades amb fons públics incorporin el record de vot com a criteri en l'elaboració de les mostr es.

 

laveudecatalunya@gmail.com


This page is powered by Blogger. Isn't yours?