dijous, d’agost 03, 2006

 

Una força internacional al Líban

La creació d'una força internacional per garantir la seguretat de les fronteres i la sobirania de l'Estat libanès no serà gens fàcil. Per començar, cal que sigui una força important, tan des del punt de vista quantitatiu com militar. Han de ser una força capaç de controlar el territori i d'enfrontar-se, si cal, a les milícies terroristes de Hezbol·là. I això no és una simple tasca policial o d'observació. Cal una força amb suport aeri –que podrien oferir els aliats de la OTAN- i amb la suficient potència de foc –artilleria i vehicles blindats- per poder enfrontar-se amb Hezbol·là si aquest moviment es nega a acceptar el seu desarmament.

Estem parlant d'enviar tropes de combat que hauran d'ajudar a l'exercit libanès a complir els acords de Taif, que implicaven el desarmament de totes les milícies enfrontades a la guerra civil libanesa. Totes van ser desarmades, menys Hezbol·là, que es va convertir en un agent col·laborador de la hegemonia siriana al Líban.

De fet, la revolució del Cedre, que va forçar la retirada de les tropes sirianes i la creació d'un govern democràtic dominat per les forces nacionalistes libaneses, va ser seguida per una onada d'atemptats contra els polítics libanesos contraris a l'hegemonia siriana. I darrera d'aquests atemptats estava Hezbol·là. Una força capaç alhora de formar part del govern democràtic del Líban, alhora que practica el terrorisme contra els seus adversaris polítics i contra Israel.

Per tant, no estem parlant només de posar forces d'interposició. No es una Finul 2. Hauria de ser una força militar amb voluntat de combatre, si cal, als terroristes. I això pot significar enfrontar-se a Hezbol·là. I assumir el risc que l'exercit libanès es trenqui i que assumir el cost d'una guerra amb Hezbol·là –que comptaria amb el suport de Síria i d'Iran- .

Tampoc seria suficient amb obligar a Hezbol·là amb retirar-se cap al nord. Amb l'artilleria de que disposa, proporcionada per Iran, poden seguir llançant atacs que colpegin les ciutats israelianes. En aquest cas, les forces internacionals tindrien que intervenir per aturar els atacs, I això exigiria ampliar l'abast territorial de la seva missió –que sembla es pensa limitar al Líban sud- a les zones libaneses del nord on Hezbol·là té bona part de les seves infrastructures i des d'on ara està llançant els seus atacs.

I al final de tot aquest procés ens podríem trobar amb una força internacional ficada en combats amb Hezbol·là, com passa ara amb Israel. I atesa l'estratègia de Hezbol·là, de fer servir els civils com escuts humans, les baixes col·laterals serien inevitables.

Tanmateix, també podria passar que Hezbol·là acceptés el seu desarmament i la seva conversió en una força política normal, com la resta de partits libanesos. Aquesta seria l'esperança per superar l'actual guerra amb mitjans pacífics, però no soc gens optimista.

laveudecatalunya@gmail.com


This page is powered by Blogger. Isn't yours?