diumenge, de gener 14, 2007

 

Contra el PP, no contra ETA

Contra el PP, no contra ETA

 

Abans de ZP havia un pacte d'Estat entre el PP i el PSOE per derrotar als terroristes. Governés qui governés, socialistes i populars acceptaven que hi havia un objectiu polític comú: derrotar a ETA per preservar el marc constitucional i mantenir els fonaments de la nació espanyola, que ETA vol destruir al País Basc i Navarra. Per tant, fos quin fos el partit de Govern, l'altra podia confiar i donar suport a la seva actuació en la lluita contra ETA, perquè havia una voluntat comuna. Una voluntat comuna que significava, a més a més, liquidar qualsevol esperança que podien tenir tant els terroristes com els nacionalistes, de treure cap profit polític a l'abandonament per ETA de les armes. Només es podien plantejar compensacions personals, però ETA tenia que entendre que Espanya mai acceptaria deixar de ser Espanya perquè ETA deixés de matar.

 

ZP va optar per fer volar aquest consens per tal d'aconseguir el suport dels nacionalistes –bascos i catalans- en una croada contra el PP. L'atemptat d'ETA no ha modificar l'escenari. El braç sindical del moviment socialista i comunista –CCOO i UGT-, que mai havien fet cap manifestació contra ETA en aquests dos darrers anys, surten a donar suport al President ZP. S'afegeixen els nacionalistes bascos i catalans i les associacions d'immigrants –en gran mesura controlades, com passa amb Fedelatina a Catalunya, pel Partit Socialista-. I aconsegueixen mobilitzar 200.000 persones. Un bon resultat, tot i que inferior a anteriors convocatòries fetes per l'Asociación de Víctimas contra el Terrorismo.

 

Que la manifestació era contra el PP el demostra la selecció dels portaveus –tot gent d'esquerres- i la selecció dels lemes –on no surt en lloc la defensa de la Constitució-. El PP no podia afegir-se a una manifestació que volia donar suport a un President del Govern que encara no ha explicat als espanyols si pensa o no tornar a negociar amb aquests assassins, si pensa deixar que Batasuna o les seves marques blanques es presentin a les eleccions municipals o si pensa o no seguir jugant amb la fal·làcia que és possible separar la lluita contra ETA de la defensa d'Espanya com a nació.

 

L'opinió pública espanyola està dividida. I al final el que comptaran seran els vots, no els manifestant –ni els que estan a favor ni els que estan en contra del President ZP-. Potser, el que necessita Espanya són unes eleccions anticipades. Dubto molt que ZP faci aquest gest. Un 77 dels enquestats per Iberconsulta pensen que el Govern ha de tornar al Pacte per les Llibertats i contra el terrorisme.  I el que està clar és que ZP no pensa tornar a aquest pacte –"papelito" en paraules de la seva vicepresidenta De la Vega- perquè li trencaria la seva estratègia d'aliances polítiques amb els nacionalistes catalans i bascos.

 

laveudecatalunya@gmail.com


This page is powered by Blogger. Isn't yours?