dimecres, de novembre 01, 2006

 

La clau de Catalunya la té Zapatero

 

La clau de Catalunya la té Zapatero

 

L'abstenció ha guanyat una vegada més. Les eleccions autonòmiques constaten un creixent divorci entre societat i élites polítiques. L'efecte Montilla de mobilització de l'electorat abstencionista diferencial no ha existit. Cal reconèixer, que la participació ha caigut en tota Catalunya, incloses les comarques més nacionalistes. Això demostra que, en aquestes eleccions, no només no s'ha mobilitzat el vot no nacionalista dels socialistes, sinó que bona part del vot de CiU tampoc s'ha mobilitzat.

 

ERC ha sortit sense danys d'un Trienni desastrós. El que demostra que la baixa participació pot afavorir a un partit si és capaç de mobilitzar el seu nucli dur de votants. És el mateix que ha passat amb els comunistes d'IC.  

 

El PP s'ha mantingut amb una lleu baixa, efecte de la competència d'una nova formació política dins de l'espai no nacionalista. Caldrà analitzar d'on venen els vots de Ciutadans. La meva impressió és que provenen en part de l'abstenció, en part de votants d'esquerres no nacionalistes, però també d'un votant que fins ara havia votat al PP. En aquest darrer cas, han estat suficients per provocar que el PP perdi un diputat per la província de Barcelona.

 

En aquestes circumstàncies, les opcions més probables són la repetició del Tripartit –que segurament és el que voldrien els socialistes catalans- o la creació d'una coalició CiU PSC, que és el desitjat per Zapatero, per consolidar les seves possibilitats de joc parlamentari a Madrid. Si ERC no suma amb CiU, la seva posició política –malgrat mantenir els escons- s'afebleix de forma considerable. En tot cas, malgrat aquest afebliment polític, Zapatero i Montilla són conscients de l'efecte que provoca Carod Rovira entre els propis votants socialistes a la resta d'Espanya.

 

Zapatero, per tant, té en les seves mans la clau de la propera legislatura catalana.

 

laveudecatalunya@gmail.com

 


This page is powered by Blogger. Isn't yours?