dilluns, d’abril 16, 2007

 

Tenim llengües comunes

Tenim llengües comunes

El català és la llengua comuna dels catalans, dels valencians i dels baleàrics, amb independència de les diferents denominacions i de les diferents variants normatives. Fins aquí estaríem molts d'acord. Ara bé, si jo dic que l'espanyol és la llengua comuna de tots els espanyols, amb independència de que parlin altres llengües particulars - el que els nacionalistes varen colar com a llengües pròpies- estic segur que molts dels meus lectors començaran a disparar.

Ho diré amb claredat i sense complexes. L'espanyol o castellà no és només la llengua dels castellans o de les comunitats que no tenen altra llengua particular. És la llengua comuna i compartida de tots els espanyols i la llengua que tenen com a pròpia o particular molts espanyols dels territoris que, a més a més, tenen altre o altres llengües - com és el cas de Catalunya que en tenim dues més, l'aranès i el català -.

Altra cosa és la oficialitat de les llengües. Però aquesta oficialitat reconeix en el dret el que és una realitat a la societat. La llengua catalana no fou oficial durant dos segles i es va mantenir forta i viva en l'ús social - tot i que amb una certa decadència cultural- perquè hi havia catalans que feien servir aquesta llengua amb independència del seu status jurídic. I això passaria amb l'espanyol en una hipotètica Catalunya independent. Més encara. Podria passar que els nacionalistes es tinguessin que empassar les normes sobre llengües minoritàries i minories nacionals. Cosa que segurament no els faria molta gràcia. Com ho demostren els comentaris dels lectors que m'insten a anar-me de Catalunya.

Com no tinc cap intenció d'anar-me del meu país - ni jo ni els milions de castellano-parlants que visquem a Catalunya- i com ningú vol dividir el país en comunitats tancades - com passa al País Basc- potser és hora que acceptem que Catalunya és com és, amb dues llengües, i que no podem esborrar del mapa cap de les dues llengües, ni la vida pública ni en la realitat social, sense provocar tensions que la immensa majoria no vol. Aprenem tots les nostres dues llengües i deixem que cadascú es senti nacionalment com vulgui i parli i faci servir la llengua o les llengües que vulgui, tant en les seves relacions privades com professionals.

laveudecatalunya@gmail.com

 

 

 



--
laveudecatalunya@gmail.com

This page is powered by Blogger. Isn't yours?