diumenge, de juliol 23, 2006

 

Hezbolà és culpable

Hezbolà és culpable

Un dels deures més elementals d'un Estat sobirà és no permetre que des del seu territori es llancin atacs terroristes sobre els seus veïns. En el cas del Líban, els actes de Hezbolà són possibles per la feblesa del Govern libanès, que no disposa de la capacitat militar necessària per complir les seves obligacions de sobirania i evitar l'existència d'una milícia terrorista que viola els compromisos que varen justificar la retirada de les tropes israelianes de la franja de seguretat al Sud del Líban.

Cal tenir en compte que els libanesos estan profundament dividits pel que fa a les accions de les milícies terroristes de Hezbolà. Aquestes són el braç armat de la política internacional d'Iran i de Síria. Iran ha proporcionat els projectils amb els que els terroristes bombardegen les ciutats israelianes. I és molt probable que el segrest dels soldats israelians i l'estratègia de confrontació total de Hezbolà estiguin dictats des de Teheran, per crear una crisi internacional que amagui la voluntat de Iran d'accedir a la tecnologia nuclear necessària per obtenir armes atòmiques. I en aquest cas no és una mania neoconservadora sinó una preocupació majoritària al Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

A més a més, la majoria dels libanesos no chiites no entenen perquè el seu país ha d'entrar en guerra amb Israel, amb qui no té disputes de fronteres des del 1948, per defensar la causa palestina. Una causa que no és gens popular, atès el record de la presència de l'OLP al Líban, que fou l'element que va fer esclatar la guerra civil libanesa.

Aturar les accions militars israelianes seria molt fàcil. Només caldria retornar els segrestats. Però Hezbolà no vol la pau sinó provocar una guerra general amb Israel. Però aquesta pot ser una aposta suïcida. Per tres raons: primera) perquè l'exercit sirià no està en disposició de presentar batalla, atès el baix nivell de manteniment i modernització de les seves unitats, arran la liquidació de la Unió Soviètica; segona) perquè Hezbolà no compta amb la simpatia de la majoria dels estats àrabs i Iran no té capacitat logística ni militar per donar-li suport sense fronteres comunes amb el Líban; i tercera) perquè, malgrat les declaracions del govern i de l'exercit libanès, no està gens clar que els libanesos –fora dels chiites i dels partidaris d'Iran i Síria- tinguin cap voluntat ferma de resistir als israelians per defensar Hezbolà.

laveudecatalunya@gmail.com


This page is powered by Blogger. Isn't yours?