dilluns, de juliol 31, 2006

 

Les morts innocents


Les morts innocents

Quan els terroristes s'amaguen darrera de la població civil, que és utilitzada por escut humà, estan posant a persones innocents en situació de risc. Aquest és un fet que no podem oblidar. Hezbol·là utilitza la població civil per dissimular les seves infrastructures logístiques i militars. No només per raons tàctiques, sinó perquè vol provocar víctimes civils per deslegitimar el dret de defensa d'Israel.

La mort de persones civils és sempre una barbàrie. Siguin persones civils àrabs o siguin israelianes. Si Hezbol·là no aconsegueix matar més civil no és perquè no vulgui, sinó perquè la seva artilleria no té la precisió i l'abast necessàries per colpejar amb més força les zones urbanes israelianes. Tampoc podem oblidar els assassinats de civils organitzats per les diferents milícies palestines en forma d'atemptats suïcides.

No soc sospitós de negar el dret de defensa a Israel. Però crec que és un error moral confiar combatre Hezbol·là bombardejant les poblacions civils on s'amaguen els terroristes. Els bombardejos –encara que siguin menys indiscriminats del que ens podem pensar- castiguen per igual als libanesos partidaris, detractors i neutrals respecte de Hezbol·là. L'estratègia de no combatre cos a cos amb els terroristes minimitza les baixes pròpies, però al preu –inadmissible des del punt de vista del dret de guerra- d'incrementar de forma cada vegada més intolerable les víctimes civils.

El problema –des del punt de vista militar- és que una ofensiva terrestre general –que requeriria una mobilització general de l'exercit israelià- no només comportaria un increment de les baixes israelianes, al tenir que conquerir els pobles i ciutats on Hezbol·là s'amaga. Podria provocar la intervenció siriana. I això seria una guerra general, que provocaria encara més morts civils que els bombardejos.

Cal aturar els combats. Però Israel no admetrà aturar els combats si no s'alliberen els soldats segrestats sense donar compensacions als terroristes. Ja ho va fer una vegada i el resultat ha demostrat que les conseqüències són enfortir encara més a Hezbol·là.

Hem de terminar amb la mort d'innocents. De tots els innocents, sense discriminació entre israelians, palestins o libanesos. I per aconseguir això sense donar la victòria als terroristes ni permetre que el Líban sigui una plataforma per llançar atacs contra Israel. És per això que cal una força militar internacional, amb un mandat clar i unes regles de confrontació que li permetin garantir la seguretat de la frontera libanesa i el desarmament de Hezbol·là. Però no oblidem que la ma que mou els fils de Hezbol·là es troba a Iran. Potser per desarmar Hezbol·là primer cal posar a l'Iran enfront d'una comunitat internacional ferma i decidida.

laveudecatalunya@gmail.com




This page is powered by Blogger. Isn't yours?