dissabte, de maig 20, 2006

 

La falsedat de la pregunta

El Decret de Convocatòria del referèndum sobre la reforma de l'Estatut planteja una pregunta que, al meu entendre, és il·legal, capciosa i manipuladora. Es demana als ciutadans que votin sobre el projecte d'Estatut d'Autonomia de Catalunya. La falsedat de la pregunta és que el que han aprovat el Parlament de Catalunya i les Corts Generals, amb unes majories cada vegada més reduïdes –que al final no van arribar al Senat ni al 51% que ZP considerava insuficient per aprovar el Pla Ibarretxe- no era un projecte d'Estatut d'Autonomia sinó un "projecte de reforma" de l'Estatut d'Autonomia vigent.

El Govern bipartit amb el suport de CiU ha posat en marxa una gran manipulació consistent en fer combregar als catalans amb la idea que estan votant l'Estatut de Catalunya, com si Catalunya no tingués un Estatut des del 1979. Una operació il·legítima que, si no fos corregida en temps i forma, podria posar en qüestió la validesa política i jurídica del Referèndum del 18 de juny.

Es podria pensar que estem davant d'una de les innumerables malifetes i nyaps del Govern de Maragall. Però, en realitat, estem davant d'una operació de manipulació de la realitat, feta amb la complicitat d'Artur Mas, que pretén convertir el Referèndum en un plebiscit sobre l'autogovern de Catalunya, com si els catalans no haguéssim tingut cap autogovern al llarg dels governs de Jordi Pujol.

Puc entendre que Maragall vulgui esborrar la memòria històrica l'Estatut de 1979 i els governs de Jordi Pujol. No entenc com Artur Mas, per raons purament tàctiques, renúncia a defensar el llegat del seu predecessor.

Agradi o no agradi, Catalunya ha tingut un bon Estatut des del 1979. Un Estatut que era un punt de trobada de tots els catalans, fossin quines fossin els seus sentiments d'identitat nacional o la seva llengua personal. Manipular la pregunta del Referèndum no és només un acte trampós per canviar les regles del joc enmig del partit, és un acte de malversació històrica i un menyspreu per la herència dels governs de CiU.
mailto:laveudecatalunya@gmail.com

This page is powered by Blogger. Isn't yours?