diumenge, de desembre 31, 2006

 

Bombes de cap d’any

Bombes de cap d'any

 

Pels nacionalistes perifèrics les bombes d'ETA no haurien de comportar el tancament del procés de pau, perquè consideren a) que el terrorisme d'ETA és part d'un conflicte nacional més ampli, del qual ETA és un interlocutor però no l'interlocutor principal; i b) que difícilment es tornaran a donar a Espanya unes condicions de feblesa del bloc nacional espanyol com les que es donen ara, com a conseqüència de la combinació en el tems de la derrota electoral del PP –a conseqüència dels atemptats d'Al Qaeda a Madrid- i de la victòria d'un sector socialista que no creu que Espanya sigui una nació o que no considera aquest aspecte com un element essencial del seu projecte polític. Trencar el procés de transformació de l'Estat nacional espanyol en una federació plurinacional –sense modificar la lletra de la Constitució- és la finalitat de l'anomenat procés de pau, com ho ha estat –en altre context- la modificació de l'Estatut català.  

 

Els nacionalistes perifèrics pretenen que la societat espanyola, cansada del terrorisme, decideixi que no val la pena mantenir la resistència enfront dels terroristes per mantenir la concepció nacional plural i alhora unitària d'Espanya. L'amenaça d'atemptats indiscriminats contra la població –que és el que mostra l'atemptat de l'aeroport de Barajas- pretén forçar al Govern a acceptar l'agenda nacionalista de transformació nacional d'Espanya en un Estat plurinacional. Zapatero no ha expressat mai la seva negativa a entrar en aquest debat. Té el control del seu partit –on ha eliminat sense pietat qualsevol oposició- i creu que el PP no tindrà capacitat per mobilitzar als votants d'esquerres o de centre-esquerra que creuen que la fi del terrorisme no val el preu de sacrificar la unitat nacional.

 

Otegi diu el que pensa Zapatero quan afirma que el que s'ha trencat és la treba però no el procés polític de trencament de la nació espanyola. Per això Zapatero es limita a anunciar la suspensió del diàleg del Govern amb ETA, però no pas dels socialistes amb Batasuna o fins i tot amb la pròpia ETA. El fet és que 24 hores després garantir que "dins d'un any estarem millor" estem pitjor que ahir.

 

Només voldria recordar, per terminar la meva columna, les paraules de l'actual ministre de l'Interior, quan deia després de l'atemptat de Madrid d'Al Qaeda que els espanyols es mereixien un Govern que digués la veritat. Tenim a la polícia buscant entre la runa de l'atemptat de Barajas dos ciutadans equatorians desapareguts. Quan reconeixeran que estan morts i que ETA ha tornat a matar? Per què volen retardar aquesta informació?

 

laveudecatalunya@gmail.com

 



--
laveudecatalunya@gmail.com

This page is powered by Blogger. Isn't yours?