dimarts, de juliol 18, 2006

 

El Mundo contra l'ABC

He estat aquests dies a Navacerrada al Campus de la FAES, participant com a alumne en un magnífic seminari sobre la llibertat d'expressió -dirigit per Miguel Ángel Cortes- on vaig tenir l'ocasió de veure com es llançaven al coll els directors de El Mundo (PJ Ramiréz) i de l'ABC (José Antonio Zarzalejos). Fou un combat a sang i foc, motivat per diferències de criteri respecte del 11-M, que ha fet aflorar velles ferides que els participants s'han anant fent al llarg de les seves carreres professionals.

La línia editorial d'ABC considera que, malgrat les pífies del procés judicial i de les investigacions, no es pot parlar de conspiració, més enllà de la conspiració dels propis terroristes; conspiració que –el propi Zarzalejos- reconeix tenia per objectiu –cosa demostrada per la investigació policial- provocar l'enderrocament electoral del govern del Partit Popular. En tot cas, ABC, accepta que els socialistes varen aprofitar l'avinentesa per donar un gir a la campanya, amb actuacions que –des de la pura legalitat- poden ser discutibles.

La línia editorial del Mundo defensa que aquestes contradiccions i errors indiquen una conspiració que anava més enllà dels terroristes, i que podria incloure elements de les forces d'intel·ligència i seguretat, així com a altres col·lectius interessats en provocar la derrota electoral del Partit Popular.

Aquesta seria, en síntesi, el terreny de confrontació. Però cal afegir, a més a més, els efectes que –sobre aquesta controvèrsia- provoquen les intervencions de Jiménez Losantos des de la Cope. La duresa del llenguatge de Losantos –cosa que per altra banda no és gens excepcional en les seves intervencions- ha donat joc a unes accions judicials de l'empresa propietària d'ABC i a una curiosa –per manca de precedents- sentència judicial, que obliga a Jiménez Losantos a abstenir-se de dir certes paraules i limitar-se a dir altres –que dit sigui de pas poden ser tan o més insultants com les que prohibeix el poder judicial- .

Aquestes coses no acostumen a passar al bloc mediàtic progressista per dues raons que no hem d'oblidar: en primer lloc, per la posició hegemònica del Grupo Prisa, que no té similar al bloc liberal o conservador; i, en segon lloc, perquè fora del Grupo Prisa només hi ha grups regionals, que poden dominar algunes àrees de mercat dels seus propis territoris, però que no aspiren a disputar a Prisa la condició de grup de referència en el conjunt d'Espanya. En canvi, en el costat liberal i conservador, la hegemonia de la COPE en ràdio no té res a veure amb la competència que existeix entre ABC, La Razón i El Mundo.

laveudecatalunya@gmail.com



--
laveudecatalunya@gmail.com

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?