diumenge, de juliol 09, 2006
Europa es buida
El concepte de vella Europa cada vegada té menys de menys de metàfora, a mesura que es posa de manifest una reducció sostinguda de la població, només comparable –segons l'historiador britànic Niall Fergunson- amb la Peste Negra del segle XIV. Actualment 18 països europeus tenen –malgrat l'efecte de les noves immigracions- un creixement natural negatiu; és a dir, més morts que naixements. De fet, cap país d'Europa occidental assoleix una taxa d'equilibri demogràfic.
Alemanya perdrà en la primera meitat d'aquest segle l'equivalent a tota la població de l'antiga República Democràtica Alemanya. Espanya arribarà al 2050 amb menys de 32 milions d'habitants. Cap al 2050 el 42% dels italians tindrà més de 60 anys i casi un 60% no tindrà germans, ni cosins, ni nebots, ni oncles. En el conjunt d'Europa el nombre de pensionistes pujarà un 55%, en tan que la població activa baixarà entre un 8% i un 9%. Cap al 2020 haurem perdut 88 milions d'europeus. I això només és el començament.
No sé si estem enfront de la fi d'Europa com proclama el professor Fergunson –el seu anàlisi el podem trobar a www.aei.org/news20045. Però els signes dels temps són els que són. A Espanya la població infantil –de 0 a 4 anys- és un 42% més reduïda que la gent de 30 a 34 anys. I el cas espanyol –que encara és més greu a Catalunya- reflecteix una situació general a Europa, que no té precedents a la història de la humanitat: un col·lapse demogràfic sense guerres, ni plagues, ni desastres naturals. Un col·lapse d'una civilització que ha optat pel plaer i la satisfacció individual enfront de la reproducció humana, que només es valora com a satisfacció narcisista dels desitjos individuals, convertint els fills en un objecte de consum.
Del col·lapse demogràfic només es salven –segons les estimacions de Nacions Unides- França, Regne Unit, Irlanda i Luxemburg; però aquests països no es salven de l'envelliment de la població. I les conseqüències financeres són terribles. A Europa cap el 2050 hi haurà 75 pensionistes per treballadors actius. A Espanya i a Itàlia les coses aniran pitjor: només hi haurà 1 treballador actiu per cada pensionista.
I mentre les terres europees –com l'antic Imperi Romà- es van buidant poc a poc, en un suïcidi col·lectiu en nom de l'hedonisme, pobles i cultures més joves i potents comencen a penetrar les fronteres, aprofitant que els europeus –com els antics romans- han perdut la voluntat per defensar-se.