dilluns, d’agost 21, 2006

 

L’economia va bé, la gent no

L'economia va bé, la gent no

L'economia espanyola és un enigma envoltat per un misteri. Creixem en el segon trimestre de l'any un 3,6% - segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística- però els ciutadans de carn i ossos veuen les coses amb pessimisme.

Tenim dues fons per mesura el sentiment dels ciutadans sobre l'economia.

La primera són les dades del CIS. Segons el Centre d'Investigacions Sociològiques, el 69,7% dels espanyols considera que la situació econòmica actual d'Espanya és regular o dolenta, quan a l'abril de 2004 aquest percentatge només representava el 51,5%. A l'abril del 2004 un 44,2% pensava que la situació econòmic és bona o molt bona. Avui només són un 21,8%. Només un 13% pensa que l'economia millorarà el proper any enfront d'un 38% que pensa que seguirà igual i un 32,1% que considera que les coses aniran a pitjor.

La segona font d'informació és l'Indicador de Sentiment Econòmic que elabora la Comissió Europea. A Europa hi ha una clara recuperació de la confiança en el darrer any –ha avançat 10 punts la mitjana fins un nivell de 107,7 punts, prenent com a referència 100 la mitjana 1999-2003). En canvi a Espanya estem en un 96,2 punts. Així mateix l'Indicador de confiança és molt baix. Al juliol era de 42,6 punts, el que indica una forta davallada des de l'abril del 2004, quan amb l'entrada del nou govern socialista va arribar a 59,3 punts.

Aquestes dades indiquen que s'està començant a crear un clima de malestar envers la situació econòmica del país. La inflació dels preus del consum quotidià i de l'habitatge, l'encariment de les hipoteques –uns 90 euros de mitjana cada mes- , l'endeutament de les famílies per sostenir aquesta situació, comencen modificar les percepcions dels ciutadans.

Per arrodonir la situació el ministre Solbes va anunciar que al 2007 l'economia tindria un "pequeño bache".

No és la fi dels socialistes, però pot ser l'inici de la seva fi.

laveudecatalunya@gmail.com


Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?