dimarts, de desembre 05, 2006

 

El sentit nacional de la república espanyola

El sentit nacional de la república espanyola

 

Els nacionalistes catalans han establert –amb el consentiment dels socialist es, que han venut la seva vocació espanyola a canvi de tocar poder a La Moncloa i al Palau de Sant Jaume- un règim de submissió per tots aquells catalans que volem viure en normalitat en la nostra pròpia llengua espanyola: a l'ensenyament la nostra llengua està minoritzada fins assimilar-la a l'anglès, a la política només se l'admet per demanar el vot, no podem fer-la servir en l es nostres activitats professionals privades , si no és amb la corresponent traducció en català –a risc de ser sancionats amb fortes multes - , arreu siguem majoria o minoria, els hispà-parlants hem d'assumir –si no volem ser condemnats com a feixistes- que els que tenen com a llengua pròpia el català tenen més drets que nosaltr es, perquè –tal i com ha proclamat el nou Estatut- aquesta terra és la seva i nosaltres només podem ser bons catalans si acceptem que tenen més legitimitat els que hi eren abans.

 

El Partit Popular sempre ha defensat –amb diferents estils i intensitats- un mateix discurs de llibertat. Un discurs en defensa del dret de qualsevol català a parlar i fer servir la llengua que vulgui, sense imposar a altr es catalans el que no vol que li imposin a ell. Hem presentat un recurs al Tribunal Constitucional en defensa de la llibertat lingüística. I sempre hem defensat el criteri de que la normalització tenia que passar per fer normal al món públic el que és normal a la societat catalana, garantint que el sistema educatiu ofereixi a tots l es mateixes competències en les du es llengües oficials de Catalunya.

 

Normalitzar no vol dir imposar als catalans a escoltar música en català que ningú vol es coltar. Amb aquesta visió provinciana i tancada en lloc de promoure la música catalana el que estem fent és facilitar que els catalans escoltin emissores de música que no estan sota la vigilància inquisidora del CAC i de la Generalitat.

 

Ara el Partit Popular ha presentat una proposta d'eixos per reformar la Constitució ( http://www.pp.es/uploads/docs/DOCUMENTOSPIT/06.12.02.Conclusiones_Conferencia_Modelo_de_Estado.pdf). Una reforma necessària, que només serà possible quan el PSOE perdi les eleccions i faci un canvi de liderat, posant al front a una persona que faci compatible els ideals d'esquerres amb una visió sense complexos d'Espanya com a nació. I en aquest cas, no estaria de més, recuperar el que deia l'antiga Constitució Republicana de 1931: "Artículo 4. El castellano es el idioma oficial de la República., Todo español tiene obligación de saberlo y derecho de usarlo, sin perjuicio de los derechos que las leyes del Estado reconozcan a las lenguas de las provincias o regiones. Salvo lo que se disponga en ley es especiales, a nadie se le podrá exigir el conocimiento ni el uso de ninguna lengua regional".

 

A més a més en el seu article 50, la Constitució republicana deia: "Las regiones autónomas podrán organizar la enseñanza en sus lenguas r espectivas, de acuerdo con las facultades que se concedan en sus Estatutos. Es obligatorio el es tudio de la lengua castellana, y ésta se usara también como instrumento de enseñanza en todos los centros de instrucción primaria y secundaria de las regiones autónomas. El Estado podrá mantener o crear en ellas institucion es docentes de todos los grados en el idioma oficial de la República".

 

Posats a fer memòria històrica, potser caldria reviure aquests articles de la Constitució republicana i plantar cara als nacionalismes que ens volen fer ciutadans de segona.

 

laveudecatalunya@gmail.com



--
laveudecatalunya@gmail.com

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?