dimarts, de desembre 19, 2006

 

La proposta constitucional d’ERC (jueves)

La proposta constitucional d'ERC

 

ERC ha argumentat per defensar la seva proposta de reconeixement de dret de secessió que Puerto Rico i Suïssa el reconeixen. Puerto Rico és un Estat Lliure associat i qui li reconeix el dret de decidir si vol ser un Estat, un Estat Lliure Associat o un Estat independent són els Estats Units. Però els Estats Units no reconeixen aqu est dret a cap dels seus estats. Puerto Rico és un territori que té un status jurídic anòmal dintre del marc constitucional nord-americà. Per començar, els seus ciutadans no són ciutadans dels Estats Units ni voten membr es de les cambres legislatives federals. Els catalans som ciutadans espanyols i votem diputats i senadors. La diferència és evident.

 

Pel que fa a Suïssa no hi ha cap norma constitucional que reconegui el dret de secessió a un cantó. Altra cosa seria una reforma constitucional o una llei especial per admetre aquest dret, que requeriria un referèndum a tota Suïssa. Els republicans catalans demostren una total ignorància de la història suïssa.

 

Al 1845 set cantons suïssos catòlics varen formar una lliga separatista per enfrontar-se als cantons protes tants. Era l'anomenada "Sonderbund". Al 1847 la Dieta Federal va dictar que aqu esta lliga era un acte il·legal i anticonstitucional de seces sió respecte de l es lleis federals. Les tropes federals es varen mobilitzar i varen derrotar en pocs di es a les forc es separatistes catòliqu es. Des de llavors mai s'ha reconegut el dret de sec essió a cap cantó. Altra cosa és que els territoris dels cantons tinguin dret de sec essió en el sentit de crear un nou cantó o d'afegir-se a un cantó existent.

 

Pel que fa al Regne Unit –que a vegades es posa com exemple- cal recordar que no té cap Constitució escrita i que el Parlament és sobirà sense cap restricció per reconèixer o no la independència de qualsevol territori. No és tampoc aqu est el cas d'Espanya.

 

ERC té dret a presentar la seva proposta. Però ha d'acceptar les regles de reforma constitucional. Això vol dir que a més del vot favorable de una majoria reforçada del Congrés i del Senat –impossible sense el PP- caldria un referèndum a tota Espanya. La meva impr essió és que han presentat aquesta proposta per amagar-se del ridícul del joc de l es banderes. En tot cas, es tracta d'una iniciativa tan legítima –d es del punt de vista polític- com la que proposa el Partit Popular. Tanmateix, no tinc dubtes que hi ha molts més es panyols a favor de la proposta del PP que no pas de la d'ERC. Hem pregunto que farà ERC quan els socialistes votin en contra a les Corts Generals?. Sospito que mirar en altra direcció i fer-se una mica les víctimes de la intolerància es panyolista, que és la seva excusa per mantenir el doble joc de partit dels independentistes i de partit al servei d'un pres ident socialista al front de la Generalitat i de complement necessari de la majoria de Zapatero a Madrid.

 

laveudecatalunya@gmail.com




--
laveudecatalunya@gmail.com

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?