dimarts, de gener 30, 2007

 

Barat i a la catalana

 

 

Barat i a la catalana

 

Volien conquerir el mercat elèctric espanyol "a precio de saldo" pagant 19 euros per acció d'End esa i no en diners, sinó en paper –en accions- . Potser varen calcular malament les possibilitats d'aconseguir que l'operació sortís amb un r esultat galdós. Potser varen sobrevalorar el suport polític i mediàtic que podien rebre per part del Govern de ZP. Potser no varen valorar que conquerir el mercat econòmic espanyol al temps que, des de la política catalana, s'encetava un projecte –com a mínim- de distanciament del referent nacional espanyol, podia resultar una mica més complicat que assolir el suport del govern central. Potser no varen valorar prou la capacitat de r esistència de l'equip directiu d'Endesa. I potser no varen tenir en compte que amb les sev es accions obrien un escenari on podien entrar nous jugadors: com ha estat el cas d'EON. Sigui com sigui, al final sembla que això de comprar a quatre p essetes els duros no ha estat possible.

 

No és possible comprar a 19 euros l'acció quan el valor d'Endesa s'ha posat a 38 –el que supera el valor de l'oferta inicial d'EON i obligarà a l'empr esa alemanya a fer una millora de la seva puja inicial-. Tampoc és possible intentar aturar l'oferta competidora fent servir les arm es jurídiques i administratives del Govern Zapatero. Les intervencions de Zapatero en contar d'EON ha provocat un conflicte directe amb la potència més forta de la Unió Europea: Alemanya. I com era previsible, els panzers germànics han es clafat sense contemplacions les estratègies socialist es per bloquejar l'OPA. El Govern espanyol es res isteix a reconèixer la derrota i segurament tindrem conflicte als Tribunals europeus. Però pocs dubten que aquesta és una guerra perduda perquè Alemanya paga l es factures d'Europa i Espanya està sola i sense aliats –els frances os només miren per si mateixos-.

 

Només han sortit guanyadors els accionistes d'Endes a i, molt en particular, l'empresa Entrecanales, que ha comprat a un preu raonable i ara pot vendre amb un benefici que pot anar del 15% al 20%. No deixa de ser curiós que l es estratègies socialistes per bloquejar l'OPA d'EON, al final acabin beneficiant als qui han jugat amb més intel·ligència l es armes de l'especulació financera.

 

Potser alguns voldran plantejar això com una confrontació política. Hi ha hagut interessos polítics? És possible. Però al final el que compta és el d esig dels accionistes de treure el major benefici a les seves accions. I això al final és el que dictarà la resolució d'aquesta història.

 

laveudecatalunya@gmail.com


Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?