dimarts, de gener 16, 2007

 

El català, obligació només pels febles

El català, obligació només pels febles

 

El Tripartit posa multes sense complexos als professionals i petites empreses que volen utilitzar només la llengua espanyola –el només sols s'admet en el cas de la llengua catalana- però baixa el cap amb les grans empreses i, en particular, amb les empreses aèries. Com no es tracta de tenir problemes amb les empreses internacionals aeronàutiques –no fos que s'anessin cap a Madrid- el Tripartit ha decidit que la mida si que importa. Només si tens dimensió internacional podràs ser lliure per usar o no la llengua catalana. Si tens diners i capacitat d'influència política, el Tripartit renúncia a sancionar i prefereix negociar –amb diners- el compliment de les aberrants normes lingüístiques.

 

No deixa de ser tot un exercici de doble moral que el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, hagi bloquejat els expedients sancionadors que ha obert l'Agència Catalana de Consum a diverses línies aèries estrangeres per no utilitzar el català en els seus documents ni tampoc en els bitllets. El conseller Nadal diu que "les lleis són per complir-les" però en el cas dels poderosos "la llengua catalana ha de convèncer".

 

Jo he dit vàries vegades que la legislació lingüística catalana és absurda i contrària a la Constitució. Jo mai la compliria i estaria disposat a enfrontar-me al Govern als Tribunals si fos el cas. Però el que no té cap sentit és que a sobre de retallar les meves llibertats, el Govern Tripartit decideixi que si tens diners pots tenir una mena de paradís lingüístic. Això pot ser no sigui prevaricació, però és una indecència política que agreuja la immoralitat de les polítiques lingüístiques nacionalistes.

 

laveudecatalunya@gmail.com

 

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?