dissabte, de gener 06, 2007

 

ZP ha perdut l’agenda política

ZP ha perdut l'agenda política

 

Els terroristes han destrossat la estratègia política de ZP. Ho han deixat en ridícul, després de les declaracions del dia anterior a l'atemptat. El contrast entre les promeses presidencials –en les que va posar en joc la seva paraula i el seu capital polític- i l'evidència que ETA ha tornat a matar no es pot amagar. A més a més, hi ha hagut una sèrie de declaracions, contradictòries i ambigües, on uns deien que el procés de negociacions estava trencat (Rubalcaba: "Eta ha roto, acabado, liquidado el proceso") i i altres (Zapatero: "La energía que tengo para alcanzar la paz es hoy aún mucho mayor").

 

Aquestes contradiccions posen de manifest que hi ha una guerra interna dintre del Partit Socialista entre els que volen mantenir-se en l'estratègia ZP i els que volen una rectificació.

 

El Govern ha estat agafat per sorpresa i enganyat pels terroristes. Un engany que era cada vegada més evident a la llum de les contínues informacions que oferien els serveis d'intel·ligència i les forces de seguretat. Un engany indicat pel Govern francès, que fou criticat pel Govern espanyol per afirmar que ETA estava en plena activitat. Un engany que estava reproduint elements que ja s'havien viscut quan ETA va decidir trencar la treva durant el Govern del PP. Però ZP va preferir tancar els ulls i tancar els ulls a tota la societat espanyola.

 

Les ambigüitats entre Rubalcaba –amb el suport de l'aparell de Ferraz- i ZP indiquen que alguna cosa es mou dins del bloc hegemònic del Partit Socialista. Sembla que ZP només compti amb el suport –vistes les declaracions posteriors a l'atemptat- dels socialistes catalans i de sectors dels socialistes bascos i gallecs. En altres paraules, només compta amb el suport dels socialistes que han optat per transformar-se en socialistes pel nacionalisme. I amb això no es pot governar ni el PSOE ni Espanya. La seva única fortalesa és la impossibilitat que tenen els sectors socialistes crítics amb ZP de canviar al president del Govern sense afavorir les possibilitats del Partit Popular.

 

El desastre estratègic és de dimensions galàctiques. L'agenda política del Govern ha quedat amagada pel ridícul de ZP.

 

La pèrdua del control de l'agenda política per part del Govern pot ser aprofitada per l'oposició si el PP és capaç d'establir una posició clara, cohesionada i comprensible per una majoria sociològica –no només pels seus votants més fidels- i mantenir la disciplina del missatge en tots els canals i al   llarg dels propers mesos. Si actuen amb seny i sentit estratègic, el Govern no recuperarà la iniciativa política abans de les properes eleccions municipals i autonòmiques. I una baixada del vot socialista en aquestes eleccions –que estaran condicionades pel clima polític nacional- serà interpretat pels socialistes com una censura a ZP.

laveudecatalunya@gmail.com



--
laveudecatalunya@gmail.com

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?