diumenge, de febrer 25, 2007

 

Professors de religió, vocació de funcionaris

 

Els professors de religió volen convertir la seva relació laboral especial –com a representants de l'església catòlica o de qualsevol altra confessió que tingui pactat aquest dret amb l'Estat- en una relació laboral normal amb l'Estat. I això comporta un risc molt greu per l'ensenyament de la religió a les escoles. Perquè si els professors de religió tenen una relació laboral ordinària, això implicarà que els seus deures professionals estan marcats per l'estatut dels treballadors ni no pas per les exigències de les seves respectives religions.

 

Dit amb poques paraules. Un professor de religió podrà exigir mantenir el seu contracte malgrat que en la seva vida privada es comporti en clara contradicció amb les normes de la seva confessió. I això, que és normal en qualsevol relació laboral –perquè la relació laboral no pot afectar a la llibertat de consciència dels treballadors- quan s'aplica a la relació especial dels professors de religió, buida de contingut el dret dels pares i de les confessions religioses a oferir a les escoles un ensenyament religiós coherent amb la seva fe.

 

Altra cosa és que els professors de religió hagin de tenir tots els drets a rebre les justes compensacions en cas de ruptura del contracte. Però això no es pot confondre amb convertir la relació laboral especial –terme que ha desaparegut en el nou decret que regula l'ensenyament de religió- en una relació laboral normal amb l'Estat. Perquè l'Estat aconfessional no és qui per decidir si una persona és o no adient per donar classes en nom d'una determinada confessió.

 

Qui vulgui ser professor de religió ha de ser conscient que la seva feina professional té una naturalesa lligada a la realitat de la seva confessió. I és evident que la seva idoneïtat –com ha reconegut el Tribunal Constitucional- no es pot limitar a una valoració de mèrits acadèmics, ni que una vegada s'hagi acceptat aquesta idoneïtat sigui quelcom vitalici que no pugui ser objecte de supervisió per part de les autoritats de la respectiva confessió.

 

laveudecatalunya@gmail.com



--
laveudecatalunya@gmail.com

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?