diumenge, de març 25, 2007

 

Què significa llibertat religiosa ? (jueves)

Què significa llibertat religiosa ?

 

El doctor José Ignacio Rubio va impartir a la Universitat Abat Oliba un seminari sobre la protecció constitucional de la llibertat religiosa als Estats Units. El docte professor ens va explicar que la llibertat religiosa –que és la primera de les llibertats protegides a la famosa primera esmena de la Constitució dels Estats Units, inserida dins del Bill of Rights- no té com a finalitat –com pensen els laïcismes europeus- impedir que hi hagi una religió oficial –històricament només es prohibia que una llei del Congrés establís una religió federal- , sinó garantir el lliure exercici de qualsevol religió. El lliure exercici de qualsevol religió –que no és una simple manifestació de la llibertat ideològica o política, donat que la religió afecta a l'home en totes les seves realitats, a diferència del que passa amb les idees polítiques, socials o culturals- és la finalitat que persegueix la prohibició d'una religió oficial o establerta.

 

Els progres occidentals –inclosos molts catòlics només de nom- creuen que la llibertat religiosa comença i acaba en la prohibició que hagi una religió establerta o oficial. El doctor Ignacio Rubio –un professor tant elegant en les seves paraules i clar en la intel·ligència del seu pensament, com humil en la seva persona- ens va explicar, a partir de les sentències del Tribunal Suprem Federal dels Estats Units, quina és la interpretació real del dret a la llibertat religiosa en la major i més antiga democràcia del món. Reconeix que la jurisprudència –al llarg del mandat del jutge Rehnquist- ha estat conflictiva i ambigua i que hi ha una tensió inherent entre la lectura secular o religiosa de la mateixa llibertat.

 

El doctor Rubio ens explicava les tensions jurídiques i polítiques que provoquen els intents dels laïcismes nord-americans de eliminar les creus als parcs públics, de prohibir escenes del Nadal als edificis públics, de treure les festes religioses del calendari escolar, d'eradicar les oracions religioses al Congrés dels Estats Units o d'esborrar el lema sagrat del dòlar "In God we trust". Ho fa ver amb un coneixement profund no només de les realitats jurídiques i polítiques del debat nord-americà sinó també dels fonaments antropològics del problema.

 

Una vegada més, la Universitat Abat Oliba, modesta en els seus recursos però rica en fe i voluntat de servei a l'església, ha trencat les muralles del pensament políticament correcte que ofeguen les llibertats reals en nom de les llibertats abstractes i fantasmals d'una Catalunya inventada en els laboratoris del nacionalisme i el multiculturalisme.

 

laveudecatalunya@gmail.com


Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?